Olen käynyt Portugalissa yhteensä kolme kertaa. Nämä reissut ovat olleet hieman erilaiset, koska emme ole yöpyneet hotellissa vaan silloisen poikaystäväni äidin luona.

Ensimmäisen reissun Portugaliin tein vuonna 2008,sitten 2009 ja viimeinen reissu oli 2010 lapsen ollessa mukana. Keskityn tässä kirjoituksessa enemmän viimeisimpään reissuun jossa lapseni oli mukana :)

Lentomatkat:

8/2010 lähdimme Helsinki-Vantaan lentokentältä ensin Amsterdamiin jossa vaihdettiin konetta. Jännitin todella paljon miten selviän pienen vauvan kanssa lentokoneessa mutta onneksi ensimmäinen lento sujui hyvin. Poikani oli siis tuolloin vasta viisi kuukautta vanha. Nousun aikana hän joi maitoa tuttipullosta ja ei edes huomannut koneen nousua. Loppumatkan hän sitten nukkuikin sylissäni. Lentokone henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja kyselivät heti jo alkuun miten voivat olla avuksi :). Olimme varanneet hurjat määrät vauvan leluja yms. lentomatkan ajaksi, mutta tästä lennosta selvittiin vähällä. HUH! Toisin kuitenkin kävi seuraavalla lennolla! Hieman kiireisen aikautaulun vuoksi jouduimme kirjaimellisesti juoksemaan läpi Amsterdamin lentokentän toiselle portille jotta ehdimme ajoissa Lissabonin koneeseen. Tässä ensimmäinen todella todella hyvä väline mukaan reissuille, eli rintareppu pienelle vauvalle! Siinä sitten poikani heilui rintarepussa kun äiti mennä juoksi pisin lentokenttää :).

Tässä kohtaa mainitsen sen että tosiaan koneemme lähti Helsingistä jo aamuvarhaisella, joten olimme joutuneet lähtemään kohti Helsinkiä jo aamuyöllä. Ja syy miksi tämän mainitsen on se että seuraavalla lennolla se alkoi näkyä jo pojassani. Heti koneen noustua poikani sai aivan käsittämättömän itkukohtauksen josta ei vain loppua tullut! Ei auttanut maito, ei tutti, ei lelut ei yhtään mikään!! Huuto oli korvia särkevää,ja kanssamatkustajien ilmeistä päättelin että hekään eivät pitäneet siitä..no siinä sitten yritin hyssytellä ja rauhoitella huutavaa nyyttiä muiden luodessa paheksuvia katseita minuun. Aloin jo punastua ja tuska hikoilla sekä olisin voinut vajota penkkien alle sikiö asentoon. Mutta sitten eräs ihana kaunis lentoemäntä tuli luokseni ja katsoi minua ja silitti poikani päätä ja sanoi että "älä murehdi, kyllä hän siitä rauhoittuu.". Voi miten ihana suhtautuminen! Tämä loi myös minuun siinä kohtaa rauhallisen tunteen ja jonkin ajan kuluttua tosiaan poika rauhoittuikin :) Loppumatka Lissaboniin sujui hyvin.

Paluumatkasta vain sen verran että kaikki ketkä ovat joutuneet vaihtamaan vauvan vaippaa koneen vessassa niin hatun nostot heille! Se jos mikä on taito laji, ja vaatii kyllä jonkin verran, että saa ahtaassa puolen neliön kopissa vessanpytyn päällä olevalla tarjottimella vaihdettua vauvan vaipan! Ja ettei se olisi liian helppoa niin vauvan tarvitsee olla kyseisellä mukamas "hoitopöydällä" kyljellään!...No ei ainakaan valunut pissat tai muut eritteen vaipasta päälleni joten sain sen jollain ihmeen kaupalla jopa pysymään.

Kohteessa:

Tarkka kohteemme Portugalissa oli Setubal, Almada. Ja siellä sijaitseva Costa Caparica. Paikka on todella kaunis rantakohde!! Sen enempää emme käyneet katsomassa mitään nähtävyyksiä, koska elokuussa lämpöä oli +35-+40, joten aika kului rannalla sekä kahviloissa ja terasseilla. Matka sujui hyvin minun sekä poikani osalta myös, vaikka kuuma olikin. Rattaissa poikani viihtyi pelkkä vaippa päällä ja hyttysverkko edessä suojaamassa liialta auringolta.

Portugalissa ihmiset ovat todella ystävällisiä ja siellä lapsen kanssa oleva ihminen tulee aina ensimmäiseksi! Tarjotaan tuolia, pidetään ovea auki, päästetään jonon ohi jne. Aivan mahtavaa! Ihmiset ovat hyväsydämisiä sekä aidosti välittäviä. Ehdottomasti yksi suosikki kohteistani joissa olen käynyt :)

Vinkit/Tärpit:

Vaikka itse en koskaan ole ihan keski keskustaan Lissabonissa mennyt, niin kannattaa mennä! Lissabon tarjoaa niin paljon nähtävyyksiä,kokemuksia ja ihmeteltävää että ei kannata jäädä paikoilleen!

- Cristo-Rei patsas (aika vaikuttava näky, vaikka ei ihan Brasilian patsaan tasoa olekkaan)

- Ocenario ( ihan mahtava vedenalainen maailma!)

- Sesimbra (kaunis rantakohde)

- Belem-leivos (namnam!!)

- Bacalhau eli turska (ihan taivaallista)

- Um cerveja por favour, eli yksi olut kiitos ja

lopuksi voisin  vielä sanoa obrigado eli kiitos:)

 

Tässä hieman kuvia vielä matkan varrelta..

IMG_1049.jpgIMG_1050.jpgIMG_1066.jpgIMG_1058.jpgIMG_1071.jpgIMG_1045.jpg