Teimme keväällä 2013 ensimmäisen reissumme Turkin Sideen (toisen teimme vuonna 2014). Kyseessä oli ihan täysin rantaloma ja tarkoituksena siellä oli vaan löhöillä ja nauttia :) Matkan varasimme Tjäreborgilta ja hotelli jonka otimme oli SunConnect Sea World Resort & Spa. Tämän hotellin valitsimme koska lähtö oli Turusta sekä hintaan sisältyi All Inclusive joka mielestäni on hyvän ja rentouttavan loman tärkein asia! Ei silloin jos matkustaa aikuisten kesken, mutta lapseni kohdalla olen huomannut All Inclusiven olevan paras vaihtoehto!

Tässä kohtaa listaan hieman syitä miksi haluan aina rantalomalla All inclusiven kun lapseni on mukana:

- Ruokaa on tarjolla paljon! (aamiainen,lounas,snack-tarjoilut,illallinen) Tämä helpottaa kun on tarkat ajat koska mennään syömään ja ravintolat toimivat buffet-tyyppisesti ja lapsilla on yleensä oma buffet-pöytä. Ja jälkkäripöydät ovat ihan taivaallisia!!

- Juomat ovat ilmaisia kaikkialla hotelli alueella. Lapset voivat juoda limua niin paljon kuin jaksavat :)! Kahvi,muut alkoholittomat juomat sekä viinit,tietyt drinkit ja paikalliset oluet ovat ilmaisia. Ilmainen tarjoilu kuitenkin loppuu klo 22-23 hotellista riippuen.

- Ja tässä ehkä paras asia lapsen kannalta, eli jäätelö on ilmaista! Toisinaan hotelleissa on ajat koska jäätelö on ilmaista, mutta tähän harvemmin törmää. Eli, jäätelöä saa koko päivän niin paljon kun haluaa:)

- Vaikka matkaa varatessa ajattelisi että All inclusive on kallis, niin kannattaa ajatella asiaa kuitenkin niin päin että paljonko ruuat,juomat ja jäätelöt tulisivat maksamaan päivän aikana ja verrata niitä keskenään. Sekä tietysti ilman all inclusivea tulee aina eteen se asia, että tarvitsee miettiä missä nyt syötäisiin.

- Kaikki all inclusivea ei halua, mutta itse olen kokenut tämän erittäin hyväksi vaihtoehdoksi lapseni kannalta :)

Lennot:

Lentoaika Turkkiin Antalyan lentokentälle kestää n.3h 20min. Alustavan tiedon mukaan kun varasimme matkan lennon oli määrä lähteä noin klo 16 Turusta. Kuitenkin muutama viikko ennen lähtöä Tjäreborgilta tuli tieto että kone lähtisikin vasta klo 22!! No joo-o, todella hienoa lähteä klo 22 lennolle 3- vuotiaan pojan kanssa!!  Ei hyvä ei kiva! Ahdistuin ja stressasin tulevaa lähtöä jo monta päivää ennen. Poikani alkoi jo klo 19 aikaan illalla näyttää merkkejä levottomuudesta sekä jännitys alkoi purkaantumaan kiukutteluna ja käsittämättömillä itkukohtauksilla. Jes, lennosta olisi tulossa siis todella mielenkiintoista...Menimme Turun kentälle hyvissä ajoin jo pari tuntia ennen lähtöä. Lentokentällä aika kului viihdyttämällä poikaani milloin milläkin hömpötyksillä, koska Turun lentokentällä ei ole YHTÄÄN MITÄÄN! Paitsi pieni vaaleanpunainen lasten lentokone :D

IMG_3031.jpg

Lennolle olin varannut pojalleni mukaan kaveriltani lainaamani kannettavan dvd-soittimen (näihin aikoihin en omistanut vielä tablettia, joka on muuten todella kätevä!!Kerron asiasta myöhemmässä reissu-kirjoituksessa-> Turkki,Antalya 4/2014) Kannettava dvd-soitin oli todella hyvä ottaa mukaan, mutta kannattaa myös ottaa lasten kuulokkeet!! Meillä ei sellaisia ollut mukana, ja nappikuulokkeet eivät pysyneet poikani korvissa joten poikani katsoi piirrettyjä nokka kiinni näytössä jotta kuuli edes jotain :D

Tässä minun listani mitä ota pojalleni mukaan lennoille:

- Kannettava dvd-soitin/tabletti piirrettyjen katsomista varten + KUULOKKEET! Tässä meillä käytössä olevat kuulokkeet :http://www.pixmania.fi/sankakuulokkeet/jvc-lasten-kuulokkeet-kd5-sinikeltainen/11435939-a.html Näitäkin tietysti on paljon eri vaihtoehtoja.

- Oma tyyny sekä pojan itse valitsema pehmolelu.

- Pientä evästä kuten pähkinöitä,kuivattuja baananeita, rusinoita jne.

- Poikani saa pakata itse aina pieneen reppuun jotain tavaraa ja leluja mukaan lennoille, jotta hänellä on varmasti siellä sellaisia juttuja mistä itse pitää ja millä voi leikkiä koneessa. Näin lapsikin saa osallistua pakkaamiseen :)

- Tässä paras ideani ja ihan ehdoton juttu lennoilla! Kokoan aina ennen reissuja ns.ylläripussin pojalleni. Käyn ostamassa pussiin joitain pikku karkkijuttuja (kaupoissa on nykyään niin paljon kaikkia hauskoja ja erikoisia karkkijuttuja), pikku muistivihkon/paperia, uudet kynät, jotain pikkutavaroita (esim.pikku legopaketti, keräilykortteja, tarroja,matkapelejä jnejne...), puuha/värityskirja, lasten lehtiä ( sellaisia missä on tarroja sekä niihin liittyvä juttu mihin niitä liimataan on poikani ehdoton suosikki) jnejne..Ylläripussin voi koota ihan mistä tavaroista vaan, paitsi ei tietenkään mistään nestemäisistä jutuista koska niitä ei koneeseen voi viedä. Ylläripussia ei ole tarkoitus antaa heti vaan aina yksi kerrallaan kun tilanne näyttää siltä, että lapsi alkaa olemaan levoton, hermostuu tms. Näin lapsen ajatukset saa aina hetkellisesti muualle :) Jos ylläreitä jää, niin niitä voi säästää sitten paluu lennolle.

Lento Turkkiin meni hyvin vaikka lähtö myöhään olikin. Ruoka koneessa tarjoillaan aina ensimmäisenä lapsille, joten pian sen jälkeen kun poikani oli syönyt ehkä kolme haarukallista ruokaa, niin hän nukahti piirrettyjä katsoessa ja nukkui siihen asti kun kone laskeutui. (Hän itse halusi pakata mukaan oikeat remontointi kuulokkeet koska ajattelin koneessa olevan valtava meteli:))

Turkista kotiinpäin lentäessä kannattaa varautua siihen että Antalyan lentokentällä aikaa menee todella paljon !

IMG_3052.jpg

Bussikuljetusta hotelliin:

Matkapaketteihin saa aina varata lisämaksusta bussikuljetuksen hotelliin. Erittäin  kätevää, paitsi tulee varautua siihen että bussi saattaa matkalla pysähtyä todella moneen eri hoteliin ennen kuin itse pääsette perille. Ja näin juuri kävi meille tällä kyseisellä matkalla! HUOH! Hotellimme oli siis viho viimeinen koko bussimatkalla, ja matkaan niitä mahtui ainakin kymmenen.

Bussimatka kesti ihan älyttömän kauan, ja hotelliin pääsimme vasta aamuyöllä!! Vihdoin ja viimein kun olimme saaneet huoneemme ja matkalaukkumme oli löytäneet tiensä huoneeseemme oli klo n.5.30 aamulla!! Eli menimme nukkumaan vasta aamulla, ja kuten arvata saattaa niin seuraava päivä oli kaukana nautinnosta koska kaikki olivat nukkuneet huonosti ja rytmi oli ihan vaan vähän sekaisin. Tästä kyllä iso miinus Tjäreborgille, että tämä oli näin huonosti järjestetty..onneksi bussimatka meni kuitenkin hyvin ettei oma lapseni ainakaan menettänyt hermojaan, vaikka minulla se oli lähellä :D

Hotelli:

Hotelli oli puitteiltaan ja ympäristöltään hyvin kaunis ja tasokas. Lapset oli otettu hyvin huomioon, koska tekemistä hotellin ympäristössä oli valtavasti.

HUONE:

Huoneemme oli kahden hengen huone, jonne olimme varanneet Tjäreborgilta myös vauva/lapsipaketin (sisältää sängyn,rattaat ja syöttötuolin.) Syöttötuolia emme tietenkään tarvinneet mutta rattaiden takia varasimme paketin, vaikka rattaita saa vuokrattua muutamalla eurolla myös hotellin respasta! ( Tässä hyvä vinkki muille,jollei halua itse rattaita raahata reissulle mukaan)

Nyt taas seuraavaksi hieman miinusta Tjäreborgin suuntaan..Olimme siis varanneet matkamme kolmelle hengelle (minä,poikani ja poikaystäväni). Halusimme kuitenkin tiedustella mahdollisuutta että olisimme ottaneet matkalle mukaan myös siskontyttöni. Tjäreborg ilmoitti ettei tämä ole millään tapaa mahdollista, vaan hänelle olisi tarvinnut kokonaisuudessaan ostaa uusi matka yms ja hintaa hänelle olisi tullut noin 800-900 euroa!! No, ei hän sitten tietenkään lähtenyt mukaamme. Mutta nyt tulee se mistä edelleen kannan kaunaa..eli, hotelli huoneeseen tultuamme näimme jo ovelta, että huone sisälsi kaksi huonetta. Makuuhuoneen sekä olohuoneen!! Olohuoneessa oli parisänky ja pojallemme matkasänky ja makuuhuoneessa oli ei yksi vaan KAKSI yhden hengen sänkyä!!!! USKOMATONTA!! Tämä asia vietiin eteenpäin Tjäreborgille jälkeenpäin rakentavan palautteen kautta, vaikka ei se siinä kohdassa paljoa lohduttanut.

IMG_3061.jpgIMG_3062.jpg

LEIKKIPAIKKA:

Leikkipaikka oli suuri, ja siellä oli monipuolisesti lapsille tekemistä. Siellä oli myös lapsille oma kerho, jonne lapsen olisi voinut jättää leikkimään englanninkielisen ohjaajan kanssa.

IMG_3105.jpgIMG_3142.jpg

UIMA-ALTAAT:

Altaita hotellissa oli kolme. Yksi suuri syvä allas, vesiliukumäki allas ja lasten allas. Lasten allas oli hyvin hieno sisältäen kaikkia kivoja vesijuttuja kuten merirosvolaivan. (merirosvolaiva erittäin liukas märillä jaloilla!!)

Miinuksena nyt kuitenkin on pakko sanoa, että vesi oli todella kylmää! Keväällä Turkissa lämpötila on samanlainen kuin suomen kesä eli +22-+25, joten uima-altaan vedessä oleilu sen ollessa jäätävää ei kauheasti houkutellut. Hotellissa oli myös sisä uima-allas jossa vesi oli lämmitettyä.

DSC_0221.jpgDSC_0283.jpgDSC_0290.jpgDSC_0451.jpg

Hotelli ja sen ympäristö:

Hotelli oli siis hyvin kaunis! Ja erittäin siisti ja tasokas! Sisällä hotellissa oli tosiaan sisä uima-allas sekä kylpyläpalveluita, pelihalli, keilarata, ravintola, baari,kauppa...Hyvin paljon kaikkea mitä vaan lomalla voi tarvita :) Henkilökunta oli ystävällistä ja aina avuliaita. Ranta sijaitsi ihan hotellin vierellä mutta oli hivenen pettymys. Ranta oli kaunis, ja vesi kirkasta mutta se ei ollut hiekkaranta vaan kiviranta. Onneksi olin pakannut pojalleni uimakengät mukaan niin ei se hänen menoaan haitannut . Omia jalkoja kyllä pisteli ihan kiitettävästi!

DSC_0304.jpg

Kiva lisä hotellilla oli se, että siellä kulki vapaana riikinkukkoja. Hotellin takana oli myös kanoja kukkoja vapaana. Poikani oli näistä aivan innoissaan ja oli se kyllä aika hienoa omastakin mielestä :)

IMG_3120.jpg

Hotellin ympäristö muuten oli aika karu:D..pelkkää peltoa tms. ympärillä. Hotellin lähellä kuitenkin sijaitsi muutamia kauppoja joista sai ostettua matkamuistoja sekä tuliaisia :) pidemmälle kävellessä vastaan tulee enemmänkin kauppoja sekä pieniä ostoskeskuksia ja basaareja. Hintataso Turkissa on edullisempi kuin Suomessa, mutta pitää muista tinkiä ahkerasti :)

IMG_3101.jpgIMG_3103.jpgIMG_3104.jpg

 

Kirjoituksen tarkoitus ei ole ole tehdä minkäänlaista hotelli arvostelua, mutta listaan tähän kuitenkin muutamat plussat ja miinukset vähän niinkuin yhteenvetona:

+ Tasokas ja kaunis                                         - Äänieristys oli aivan surkea!

+ Lasten allas                                                   - Kiviranta

+ Leikki-paikka                                                  - Lasten altaan kylmä vesi

+ All Inclusive                                                   - Reissun isoin miinus menee Tjäreborgille itselleen (kuljetukset yms)

+ Muut aktiviteetit



Miksi sitten Side? Miksei Alanya tai muu kaupunki? Itse tykästyin Siden kaupunkiin!! Sitä osaa kaikki turistit eivät vielä ole keksineet, mutta lähiaikoina sekin varmasti täyttyy jo turisti massoista koska siellä rakennetaan paljon uusia hotelleja yms. Mutta, tällä hetkellä vielä saa nauttia aidosta Turkin elämästä ja siella näkee jopa paikallisia :D. Kaupoissa tosiaan tinkiminen on tapa jota tulee noudattaa jollei hintaa ole valmiiksi tuoteeseen laitettu. Se on välillä erittäin raskasta ja aikaa vievää, mutta ehkä kuitenkin palkitsevaa ja omalla tavalla aika hauskaakin :) Hermoja kiristävää on toisinaan myös kauppiaiden tungetteleva käytös, mutta kohteliaasti kun kieltäytyy ja kävelee vaan pois niin kyllä he rauhaan jättävät. Osa kauppiaista osaa muutaman sanan Suomea ja haluaa tällä tavalla houkutella asiakkaita kauppaan. Turkissa kaupustelijat eivät ole niin aggressiivisia kuin esim. Egyptissä jossa ihan käteen käytiin kiinni.

Tässä nyt vielä koko matkan vinkkejä/tärppejä:

- Lennoille kannettava dvd-soitin/tabletti+kuulokkeet sekä ylläripussi:)

- Varaudu että bussikuljetus hotelliin voi viedä todella paljon aikaa.

- Jos tarvitset rattaita vain lomakohteessa ollessa, niin varaa ne vasta hotellin respasta.

- All Inclusive kannattaa ottaa :))

- Tinkiminen kauppoja tehdessä.

- Kotiin viemiseksi kannattaa ostaa mausteita ja/tai turkkilaista omenateetä

- Retkillä emme tällä reissulla oltu, mutta ne saa joko varattua suoraan matkatoimistosta mutta myös itse paikan päällä on paljon retkien tarjojia, joihin tietysti kannattaa suhtautua hieman maalaisjärjeä käyttäen.

- Turkki on loistava lapsiperhekohde :)!! Paikalliset ottavat lapset huomioon ja hassutelevat lapsien kanssa.

- Tykästyin Turkkiin niin että seuraava reissu tehtiin vuonna 2014 keväällä mutta siitä myöhemmin ;)